Powered by

Digital Twins – De toekomst van efficiëntie en innovatie voor jouw logistieke processen

Digital twins, digitale replicaties van fysieke objecten, processen of systemen, winnen snel aan belang in diverse industrieën, waaronder supply chain & logistiek.
Deze technologie stelt bedrijven in staat om nauwkeurige digitale modellen van hun fysieke operaties te creëren, waardoor ze inzicht krijgen in hun activiteiten en processen kunnen optimaliseren.
In dit Wiki topic verkennen we de toepassing van digital twins in de logistiek, de soorten die er zijn, de voordelen die ze bieden, en hoe ze de toekomst van de sector vormgeven.

Wat zijn nu Digital Twins?

Een digital twin is een virtuele representatie van een fysiek object of systeem, gemaakt door het verzamelen van data uit verschillende bronnen, zoals softwarepakketten (ERP, TMS of WMS), sensoren, IoT-apparaten en andere gegevensstromen.
Deze data wordt gebruikt om een nauwkeurig digitaal model te creëren dat kan worden geanalyseerd en gemanipuleerd. In de logistieke sector kunnen digital twins worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen.
Principieel is elk digitaal model een “digital twin”. Veelal (afhankelijk van de bron) gaat men de focus leggen op bepaalde aspecten van een digital twin.

Enkele voorbeelden m.b.v. magazijnen.

  • Ingescanned 3D Model

Een 3D voorstelling van een bestaande omgeving waar men op afstand doorheen kan wandelen, en extra informatie kan verkrijgen. Van hoge resolutie informatie om te delen tot afmetingen.

 

 

 

 

Voorbeeld betreft Fabriek logistiek te Gent, BE.

  • Uitgetekend (3D) model

Een 3D voorstelling van een omgeving waar men op afstand doorheen kan wandelen. Hier gaat het veelal om nieuwe voorstellen of aangepaste concepten te valideren. De traditionele weinig zeggende 2D (autocad) tekeningen worden hier tot leven gebracht zodat de gebruiker zich zelfs werkelijk binnen de oplossing kan begeven en een gepaste voorstelling kan krijgen.

  • Real time model

Dit zijn real-time modellen die continue in sync blijven met de werkelijkheid. De meerwaarde zit hem erin dat informatie gedeeld wordt binnen het 3D model. Hierdoor komen er extra inzichten &/of een eenvoudiger begrip. Dit is het type digital twin waarover men het vaak in communicaties heeft.

  • (3D) Simulatiemodel

Een 3D voorstelling van een operatie of proces welke toelaat van verschillende scenario’s wiskundig te gaan simuleren en op basis van vergelijking de meest optimale uit te kiezen. Hier wordt op voorhand een mogelijke oplossing al gevalideerd. We krijgen antwoorden op vragen zoals is het een goede lay-out en voldoen de resources (heftrucks, aantal dokken, enz) aan de noden. Kortom gaat dit magazijn werken en kosten-efficiënt zijn?

 

 

 

 

 

Voorbeeldmodel van DCwise.

 

Toepassingen in de Logistiek

De toepassingen beperken zich niet tot de voorgaande voorbeelden. Men kan de concepten voor elk complex probleem gaan gebruiken waarbij de digital twin gaat helpen beslissingen te nemen.

  1. Optimalisatie van een opstelling: wat is de beste oplossing gaande van een deel van tot de gehele magazijn of productieopstelling. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of automatisatie een goed idee is.
  2. Transport en Distributie: Door een twin te maken van het transportnetwerk, inclusief voertuigen, routes en verkeersomstandigheden, kunnen logistieke bedrijven hun transportprocessen optimaliseren. Dit kan leiden tot kortere levertijden, lagere brandstofkosten en een vermindering van de CO2-uitstoot.
  3. Supply Chain Optimalisatie: Door een twin te creëren van de gehele toeleveringsketen, kunnen bedrijven knelpunten identificeren en hun processen stroomlijnen. Dit helpt bij het beter afstemmen van vraag en aanbod en het minimaliseren van vertragingen. Dit beantwoord bijvoorbeeld de vraag hoeveel magazijnen er moeten zijn en waar deze moeten staan.
  4. Voorraadbeheer: twins kunnen worden gebruikt om een nauwkeurige weergave van de voorraadniveaus in magazijnen en distributiecentra te creëren. Dit helpt bedrijven om over- en onder bevoorrading te voorkomen en de voorraadkosten te minimaliseren.
  5. Onderhoud van Apparatuur: twins kunnen worden gebruikt om de conditie van logistieke apparatuur, zoals heftrucks en transportbanden, te monitoren. Door voorspellend onderhoud mogelijk te maken, kunnen bedrijven storingen voorkomen en de levensduur van hun apparatuur verlengen. De link met industrie 4.0 is hier eenvoudig te leggen.

 

Voordelen van Digital Twins in de Logistiek

De implementatie van digital twins biedt verschillende voordelen voor de logistieke sector:

  • Betere Besluitvorming
  • Kostenbesparing
  • Verbeterde Efficiëntie
  • Verbetering veiligheid en toename Duurzaamheid

 

Uitdagingen en Toekomstperspectieven

Hoewel digital twins veelbelovende voordelen bieden, zijn er ook uitdagingen.

  • Eerst en vooral is er de leercurve en kost verbonden aan het bouwen van digital twins.
  • Ook is de markt nog niet vertrouwd met deze oplossing.

Desondanks is de toekomst van digital twins in de logistiek veelbelovend. Met de voortdurende vooruitgang in technologie, incl. kunstmatige intelligentie en big data-analyse, zullen de mogelijkheden en toepassingen van digital twins blijven groeien.

Bedrijven die deze technologie omarmen, zullen in staat zijn om een concurrentievoordeel te behalen door hun operationele efficiëntie en klanttevredenheid te verbeteren.

 

Conclusie

Digital twins zijn een gamechanger in de logistieke sector, met het potentieel om processen te transformeren en aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren. Terwijl de technologie zich blijft ontwikkelen, kunnen we verwachten dat steeds meer bedrijven deze innovatieve aanpak zullen omarmen om hun operaties te optimaliseren en zich aan te passen aan de veranderende marktdynamiek.

De toekomst van logistiek is digitaal, en digital twins staan centraal in deze transformatie.

Insights

Er zijn geen inzichten gevonden
Kennisdeling, netwerking, opleidingen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief